Viseaften med to formænd
Spil Dansk aften i Mosaikken
Spil Dansk, syng dansk.
Sangglæden foldede sig ud på Spil Dansk Dagen i Kjellerup. Næsten 100 sangglade gæster var mødt op i Mosaikken, der var især stort fremmøde af medlemmer af midtjysk kor og Visens Venner.
Formålet var fællessangen, blandt udvalgte af de fremmødte blev der foreslået sange fra Højskolesangbogen.
Sangene som her er beskrevet, blev personlig præsenteret med interessante og følelsesmæssige begrundelser:
Hvad synger du om? Hun er sød, hun er blød, Rosalina og Du kom med alt det der var dig.
Septembers himmel, Æbler lyser rødt på træernes grene og Det løvfald som vi kom så alt for nær.
Hil dig frelser og forsoner, Hvad er det min Marie, Hver gang en sommer kommer dragende.
Kære linedanser, Solen gaber søvnigt bag et træ! Livstræet, Ikke så sært at der også var Underlige aftenlufte og nu er jord og himmel stille.
Vagn og Birthe inkasserede et fortjent bifald for deres vise underholdning, det var især en af Vagns sidste viser Flasken drejer, der kaldte smilet frem.
Kirsten sang Høst, vise af Tove Ditlevsen og Efterår, vise af Conradi.
Fra Højskolesangbogen, sang Peter Folkelig skal alting være og Aftenhimlens strålesymfoni, flot fremført af dem begge.
Halvtreds medlemmer af Midtjysk Kor satte prikken over i`et med tre sange.
Det var især fremførelsen af I Danmark er jeg født, hvor stemmerne fra det flotte kor gav mig en prikken af velvære og jeg følte, nu synger Danmark og sangen fik vinger.
Men et kor skal jo dirigeres og en tak skal leveres. Den er hermed sendt,
til deres dygtige leder som hedder Bent.
P.S. Lagde i mærke til de flotte efterårs pyntede borde, de 2 talentfulde viseværter og ølmanden. Rammerne var flotte, ølmanden flittig og de 2 viseværter havde gjort et godt forarbejde.
Min slut kommentar må være, at det der den bedste Spil Dansk aften vi har haft med et flot alsidigt program.
Tak for en herlig aften.
Jens Ole
Alle Tiders Revy i Mosaikken
Kabaret i Mosaikken
Alle Tiders Revy 2014 – levede i den grad op til sin titel .
Her ses kabaretholdet synge ud til pause med nyttige oplysninger om toiletter i kælderen, øl i baren og 3 canapeer til hver en gæst.
Revynumre gennem tiden fra Ludvig Brandstrup ”Pige træd varsomt” og ”La Garconne” begge fra 1926 , til Carl Erik Sørensen ”Her vogter jeg” fra 2009.
Yderligere var der ikke mindre end en ”verdenspremiere” nemlig ”Venindevisen”.
En KFUM revyvise fra 1955 – fremført af Tove med melodi af Jørgen Rich fra Visens Venner i Århus, som var tilstede, sammen med sin hustru Lisa.
Det var en meget alsidig kabaret - meget underholdende – skiftende numre fra det alvorlige - til det morsomme og til tider grænsende til det groteske , uden på noget tidspunkt at komme over i den ellers så lette faldgruppe - platheden.
Med min begrænsede erfaring på området , må jeg have lov at udtale at denne kabaret
kommer på højde (pil opad) med de revyer jeg har haft fornøjelsen at opleve .
Bl.a. Hjørringrevyen – med al respekt for den – blev underholdningsværdien overhalet med flere hestehoveder.
Alle aktører – såvel som publikum – var særdeles oplagte , som også Per nævnte til slut. Det bedste kabaret publikum i Kjellerup i år.
Selv vil jeg mene at det absolut var den bedste kabaret i Kjellerup --- i hvert tilfælde i år !
Referat og foto: Mona
Hanne & Jens Ole synger visen "Mor er ikke hjemme" Tove synger KFUK Visen
Kjellerups bedste publikum, med 96 fremmødte Lisa & Jørgen Rich morer sig over Toves fortolkning af KFUK Visen
Her regulerer Bent vores "Tonehoveder" og Poul fryder sig over salget i baren
Bent og Victor er klar ved tangenterne Lotte & Jens Ole synger visen "Kærlighed og Kronvildt"
Per & Jens Ole i frokostpausen Jens Ole synger visen "Så er der stuegang"
Hanne synger visen "Fandens Oldemor" Per i rollen som nattevagten
Eddy og Ulla synger visen "Dyd og moral" Lotte & Per i stykket "Pasningsgaranti"
Eddy synger visen "Ved kajen" Lotte synger visen "Når man er pædagog"
Ulla synger visen "Det svage køn" Klik for at se flere billeder: www.visensvenner-kjellerup.dk/billeder/kabaret-2014/
Den bedste "Lillemor på Lyngbyvej" findes hos Visens Venner i Kjellerup
Per Mark Skriver:
Var der nogen af jer, der så Revyperler på TV2 Charly i aften - så er vi vel enige om, at Ulla lavede Lillemor på Lyngbyvej langt bedre end Pernille Schrøder.
Jeg vil give Per ret, også jeg så "Revyperler 2014" på TV2 Charly
Her ses lillemor Ulla Hansen i en superprofessionel fortolkning af "Lillemor på Lyngbyvej"
Julens komme blev fejret med festlige kvindagtige visemænd.
Juleafslutning den 12. december
Aftenens visevært, Hanne, bød velkommen, og så kom sneflokke vrimlende - altså i en sang. Før vi sang ”Ind under jul, hvor et det trist”, kunne Bent fortælle, at forfatteren skrev sig ud af en depression med den sang.
Efter de første to sange gik vi til buffeten med de traditionelle juleretter. Der blev skænket snaps til silden og på vej hen over rullepølse, leverpostej, Toves steg og Bents frikadeller - til osten blev der sunget om såvel snaps som sylte.
Viseværten havde udtænkt en quiz om julens sange, salmer, traditioner, mad og drikke og DR’s julekalendere. Jeg troede, at jeg vidste en hel masse om disse ting og især julekalendere, men mødte min overmand i Irene (hun ved alt om julekalendere). Irene tog sejren hjem til sit bord, og alle ved bordet modtog skønne jule-præmier foruden misundelige blikke fra os andre. Flere julesange akkompagneret af Victor og Bent ved tangenterne, bl.a. vinderen af en konkurrence i Politiken.
klik her for flere billedeer:www.visensvenner-kjellerup.dk/billeder/juleafslutning2014/
I stil med tidligere år havde bestyrelsen en overraskelse til festen. Vi fik besøg fra ”Bakken”, og det var ikke bare ”Én af bakkens sangerinder”, men hele fire af slagsen: Bente, Pernille, Leonora og Jensine-Oline indtog scenen iført skønne kjoler (se forsiden) og på lidt skælvende knæ/vaklende fødder. De sang så skønt om ulykkelig kærlighed, sigøjnerens hjemlængsel og kapitalismen. Så regnede det med janter, så pigerne fik blå mærker. Publikums tårer trillede, og det var nok mest af grin. Det hele blev ledsaget af Victors klaverspil, og jeg ”spillede” sav. Jeg har efterfølgende fået ros for mit spil, og skulle nogen stadig være i tvivl om jeg virkelig kan spille på sådan én, så må jeg indrømme, at jeg lavede lyden selv.
Pigerne sluttede af med ”Køb nisser, køb nisser” og kastede om sig med nisser i alle størrelser og nogle af chokolade. Efter det indslag trængte alle til kaffe. Og der blev hygget og snakket ved bordene og spist klejner.
Viseværten havde flere fællessange på programmet, og der blev sunget godt med. Kirsten blev inspireret undervejs og sang en julesang. Det er altid dejligt at høre hende synge.
Formanden læste en historie af Finn Søeborg. Det var en hyggelig og sjov fortælling om Alfred. Per gjorde det som sædvanligt godt, og der blev grinet rigtigt meget.
Tak til Hanne og de andre medvirkende for en dejlig aften.
”Vi har sunget, vi har grædt og vi har grint – i flere timer har vi haft det smaddder-fint”
Glædelig jul og Godt Nytår.
Lotte.
Generalforsamling 2015
Vi ankom til Kjellerup i et gevaldigt blæsevejr. Byger – regn og jordsjask , et efterårsvejr uden lige , men vi skriver jan. 2015
En hundredlas, der er da nemt. Og Ulla mente bestemt, at vi ikke kunne være andet bekendt at betale vores kontingent.
Straks vi kom indenfor bredte varmen sig .
Og Poul var som altid frisk i baren.
Per bød velkommen og den 1.ste sang var ”En hyldest til visen” og vi var godt i gang .
Ved generalforsamlingen blev Torben valgt til dirigent.
Efter formandens beretning blev regnskabet godkendt.
Valg af bestyrelse, revisor + revisorsuppleant, praktisk udvalg , gik meget smertefrit da alle ønskede genvalg. Der var dog en svag nervøsitet at spore , da flere frygtede for om de kunne bevare deres plads. Praktisk udvalg var virkelig på tæerne også denne aften , Jens Ole skulle lige pille lidt ved mikrofonerne, for at gøre et sidste godt indtryk inden valget, men det lykkedes for alle at blive genvalgt.
Tak til Torben for god ro og orden under generalforsamlingen.
Efter maden havde Tove og Per lavet en meget omfattende konkurrence. En masse titler , årstal, begivenheder og sange havde de fundet frem til formålet.
Et kæmpearbejde. De stakkels mennesker – efter juletur til Sverige – nytårstur til Màlaga og så hjem for at forberede en generalforsamling, med en så krævende kvits.
Godt at Tove arbejder i en Røde Kors genbrugsbutik. Herfra, sikkert ideen om at genbruge en 4 år gammel sag. ( I øvrigt ikke bemærket af en eneste deltager ! )
Nå , men i løbet af et øjeblik føg det med årstal over bordene , store diskussioner
udviklede sig . Kaffe , sang, musik og småkager blandede sig i en skøn summende vise-forening . Alle fik varmen , både udvendig og indvendig, en skøn stemning.
Vi var alle kommet en lille smule nærmere til ” Herlig en sommernat ” for til sidst at slutte aftenen af med at synge ” Hvordan ka` Vorherre dog nænne” at afslutte sådan en aften .
Ja hvordan kunne Per ?
Ref. Mona.
Jorden rundt på 80 minutter
Jorden rundt på 80 minutter den 6. marts.
Billedet: Her ses Kaptajn Per Mark med hele sin besætning.
Vi kom virkelig Jorden rundt denne aften - de 12 solister havde valgt viser og sange fra ikke mindre end 25 forskellige lande. Vi kom til alle kontinenter undtagen Australien. Og det blev nogenlunde på de lovede 80 minutter.
Men ikke kun indholdsmæssigt kom man Jorden rundt - salen i Alhuset var ved hjælp af en afskærmning delt op i to, så den ene halvdel kunne illudere en flyver (med deltagerne siddende tre og tre på hver side af en midtergang), deltagerne fik tildelt boarding-pass, aftenens "viseværter", Lotte og Tove, var i stewardesse-uniformer, formanden i flykaptajnsuniform, resten af bestyrelsen fint klædt på i hvidt og sort, der blev orienteret om sikkerhedsregler, og ruten blev vist på en skærm.
Publikum var straks med på idéen og opførte sig som flypassagerer,
og Lotte og Tove havde lavet morsomme indslag i orienteringen undervejs, som samtidig var en introduktion til viserne. Viserne blev akkompagneret af Victor og Bent, som også var flyets piloter.
Efter 40 minutter mellemlandede flyet i Kina, hvor der blev serveret landgangsbrød - det havde den praktiske fordel, at maden kunne indtages ved borde i VIP-loungen på den anden side af afskærmningen.
Udover de allerede nævnte medvirkede Eddy, Bent A., Gunnar, Karsten, Kirsten, Hanne, Jens Ole, Peter og Ida, og deres visevalg var meget blandet - der var nyere viser som Benny Andersens "Månen over Yangtsekiang" og Carl-Erik Sørensens "Mit lille forbillede" om de flittige japanere, men også ældre viser som "Mandalay" og "Flickan i Havanna".
Det blev en dejlig aften i Visens venner, og et af medlemmerne bemærkede til mig, da aftenen var ved at være forbi, "Endnu engang har I overgået jer selv".
Per.
Chefstewardesse Lotte Kragh og sit kabinepersonale, informerede om flyets sikkerheds procedure. Efter landingen i Beijing viste Lotte Kragh sig iøvrig også som glimrende visesanger.
Klik her for at se flere billeder:www.visensvenner-kjellerup.dk/billeder/jorden-rundt-paa-80-minutter-1/
Og det var så noget om Halfdan...
Viseaftenen var afslutningen på en dejlig, solrig forårsdag. Aftenen begyndte med Benny Andersens Hilsen til forårssolen med: når forårssolen skinner lever jeg, bliver varm og glad. Den passede perfekt på dagen, hvor solvarmen havde fyldt os.
Jens Ole introducerede halfdanprogrammet på vers - imponerende.
Den 29. januar 2015 ville Halfdan Rasmussen være fyldt 100 år, hvis han ikke var død 2. marts 2002. Så aftenen var en slags hundredårsfødselsdag. Halfdans far var værftsarbejder og involveret i faglige kampe, og hans mor var religiøs og rullekone. Sporene heraf ses i Halfdans litterære produktion.
Programmet var en flot sammensat buket af halfdanviser, der repræsenterede forskellige temaer: sange hvor verden ses i et barneblik, sange om livet og verden set af en voksen og sange skrevet om livet i en moden alder, skrumpealderen. Alt sammen vidnede om en livslang leg med ord og synspunkter.
Med Bent Kragh ved klaveret løftede de gode sangere Bent Andersen, Eddy, Hanne, Ida, Jørgen, Karsten, Kirsten, Lotte, Per, Tove og Ulla opgaven flot og formidlede glimrende Halfdan Rasmussens
- poesi og kamp
- sødme og bid
- hverdagsfilosofi. fantasi og storpolitik
- kæmpende, pacifistiske helt
- galoperende vid og vanvid
- mangfoldighed
Tak for en rigtig god aften.
Lis
PS. Bent Lenius organiserede professionelt den tekniske nyhed: Alle sangere havde små mikrofoner. Det gav en god lyd, hvor alle sangere tydeligt kunne høres.
Flot underholdning af Visens Venner fra Århus
Besøg fra Århus den 11. september
Endnu en gang havde vi en dejlig viseaften i Alhuset. Der var i alt 72 medlemmer og gæster, så Alhuset var godt fyldt op.
Gæsterne fra Århus startede aftenen efter velkomst og fællessang. Alle gæsterne var meget dygtige og velforberedte, og det er måske uretfærdigt at fremhæve nogle viser for andre, men jeg kunne rigtig godt lide Vibekes fremførelse af Konen med æggene. Hun er en god visesanger og fortæller. Stampes glansnummer er vist for tiden "Åh, åh", som han giver fint-fint.
Kirsten sang et par franske sange, som hun havde oversat, og Ole havde gendigtet. Det var også flot. Oles sang om flygtninge var åbenbart af ældre dato, men rettet til, så den var jo meget aktuel. Flot tekst og fint fremført. Det er altid en fornøjelse at høre Aase og Anders i deres samarbejde om både Halfdans Nanette og De unge genboer.
I den tredje afdeling fremførte vore egne solister Kirsten, Vagn, Lotte og Tove viser med melodi af Amdi Riis. Det var en svær opgave, men jeg synes, vi klarede det pænt. Bent var sat på en stor opgave. Vi kan ikke takke ham nok for hans indsats.
Suss leverede smørrebrød, og igen var det fortræffelige praktiske udvalg på pletten. Maden serveret på tallerkener og oprydningen gik som en leg. De skal have tak endnu en gang.
Tove.
De sang deres bedste viser...
Tove var visevært denne aften , hun bød velkommen og gennemgik kort aftenens program.
Denne aften skulle AL-husets nye lydanlæg tages i brug , hvilket der blev sat stor lid til, da det vil lette kommende viseaftener for meget ” slæb ” .
Alle gode gange tre !
Nogle af Visens Venners egne medlemmer var blevet bedt om at synge nogle af de viser de allerbedst kan li`. Faktisk måtte de vælge 3 stk. hver , så der var lagt op til den helt store aften .
Med Vicktor ved klaveret , begyndte aftenen med at vi , ” bare stemte i for fulde gas” og så var aftenen godt i gang.
Vi kom langt omkring ! En tur til Sverige med Gunnar, der sang ”Min elskling du er som en rose” + et lille nr. på violinen.
Ulla fremførte ” Min nåbo `Per Smed” , vi kunne se ham for os – den altid tvære nabo - og følelserne kom helt frem da hun sang ” Sig de ting du ved ”.
Per kom helt tilbage i ungdommens dage , med minder fra sin studietid – og studenterrevyer . Han fortalte om sit 1.ste. møde med Visens Venner , og så fremførte han Osvald Helmuths ” Nede i kælderen ” så man skulle tro , han selv lige havde været ” henne om hjørnet.”
Der efter var der mad. Dejlige ” Landgangsbrød ”- og lidt tid til snak.
Efter maden ,var der en stor overraskelse for vores pianist Bendt.
Et stort flertal i bestyrelsen havde besluttet , at han for sit store arbejde ved klaveret ,både ved øve aftener og vise aftener og sin altid tilstedeværende hjælpsomhed skulle optages som Æresmedlem i Visens Venner Kjellerup .
Tillykke med det Bent !
Derefter satte Bent sig så til klaveret og akkompagnerede til UG resten at aftenen.
Eddy sang om ”Hænder ” og om Jeppe Aakjærs ”Pæ Sjoren” , som vidst ikke altid havde det lige nemt og til sidst ” Sommerfugl i Vinterland ” der desværre er stadig aktuel omkring flygtningestrømmen.
Jørgen var på hårdt job ,”16 ton ” skulle flyttes ud over sene kanten . Romantik blev der også , med John Mogensens ” Min kvinde ” var vi ikke i tvivl om at han havde fundet ” den allerkæreste kvinde her i byen ”
Ida lagde ud med poesi om fløjlsgræs - om håb i en lille lysegrøn sang og sluttelig ” Gå ud og gå en tur ” bare fordi den er sjov at synge – Sådan! – Et friskt pust .
Kaffepause.
Karsten lagde ud med en visen ”Afholdssagen” (Sigfred Pedersens tekst til salig Larsen
Ledets afholdssang ).
Derefter en vise for truede dyr ” Ølhunden ” ( PH ) Sikke et perspektiv” – to min. stilhed – om bier og formeringens kunst og sluttelig ” Matrosen og pigen fra Haiti ” . – ja, man kommer langt omkring sådan en viseaften.
Jens Ole sang ”Sangen om Stella ” der handlede om at miste – en hund – en hersker en kvinde ? Tja ! det kom vidst ud på et .
Derefter ”Den glade bager ” som sang så brødet gik som varmt brød – dog måtte han holde sig i bageriet ( altså bageren ) p.g.a. Florindos jalousi .
Hanne er den fødte Grønlænder når hun udfolder sig med Grønlandsk sang og dans , og så elsker hun Husarrer . Herligt-herligt .
Finale med ” Steen med det ekstra ben ” alias Jens Ole . Hvor har han det fra –Altså benet . Rigtig flot og morsomt.
Aftenen er ved at være slut – vi er fyldt godt op af sang , viser og god musik . Tove rundede aftenen af og vi sluttede med et synge ” Et stilfærdigt farvel ” –
En stemningsfuld afslutning.
Tak for en dejlig aften.
Ref. Mona P.
Per Mark fylder 80 år
Visens Venners formand Per Mark fylder 80 år.
Jeg bringer dig hermed på vegne af alle dine vise-venner et stort tillykke med dagen. Vi er mange der gerne vil takke dig for dit store engagement hos Visens Venner i Kjellerup.
Jens Ole
Jule afslutning med herlige Vise Venner...
Flere flotte stemmer sang for Per i kor...
Victor og Bent akkompagnerede til den rette "Jule stæmning"
Juleafslutning den 27. november.
Fra det øjeblik, hvor medlemmer begyndte at indfinde sig i Alhuset, var der julestemning. Aftenens visevært, Jens Ole, lød veloplagt, da han pr. vers bød velkommen og orienterede om aftenens forløb. Denne aften blev maden serveret (af en bordformand) bordvist, og umiddelbart efter en fællessang var vi i gang med sild og laks og skålsange.
Nej - allerførst var Jens Ole, Poul og Per rundt ved bordene for at sælge snaps. Per havde købt to flasker linjeakvavit, men det viste sig snart, at det ikke slog til, så Poul måtte af sted efter en rød Aalborg. Så allerede på det tidspunkt var der lagt op til en festlig aften.
Der blev udelukkende sunget sange fra det specielle julesanghefte, der blev fremstillet for tre år siden - denne gang suppleret med 8 ekstra sider. Under maden blev der sunget mange fællessange, og Jens Ole havde lavet en jule-konkurrence, som blev besvaret bordvist. Jens Ole læste også "Julegrisen", et digt af Sigfred Pedersen. Spisningen sluttede (efter lang tid) med et indslag ved de kormedlemmer, der var til stede, og vi kunne straks gå videre med kaffen.
ettoL (Lotte bagfra)
Efter kaffen havde Lotte og Ida en underholdningsafdeling med nogle schlagersange, hvorunder der både blev taget en gammel sweater på og taget trusser af!
Flittige køkkenpiger viser sig for fotografen... Lotte og Karsten lavede et herligt nummer med Karsten som engelsktalende prædikant og Lotte som "oversætter" Per læste en julehistorie - vi går jo ind for genbrug, så denne gang var det julehistorien fra 2010. Der blev sunget masser af julesange og skålet og hygget, før Jens Ole kunne lade os slutte
med at synge "Dejlig er Jorden" sammen.
Per Mark.
Klik for flere billeder: www.visensvenner-kjellerup.dk/billeder/juleafslutning2015/
Øjenviden-beretning fra en ganske særlig viseaften, fredag, den 22. januar 2016.
Øjenviden-beretning fra en ganske særlig viseaften ![]()
Lidt før kl. 17.00 kan man finde formanden i kælderen, her findes de første kasser vin frem, inden vi andre fra bestyrelsen dukker op og hjælper med klaveret og alle de andre ting, der skal bruges til baren.
Snart summer alhuset af aktivitet.
Alle har prøvet det hele før, så vi ved, hvor og hvad der skal gøres – imens vi får drøftet verdenssituationen – og flere går og nynner på en vise. Snart er bordene dækket med de rødternede duge, de gule sanghæfter og med smukke tulipaner i vaserne. Signe er mødt frem for at hjælpe i køkkenet. De piger, der trofast møder frem for at hjælpe med såvel forberedelser som opvask er en uvurderlig støtte for bestyrelsen. Mens de sidste madder bliver arrangeret, sørger formanden som altid for, at vi alle får et glas vin eller andet at starte aftenen på. På det tidspunkt er der mange af visevennerne, der er kommet i god tid – for at få den bedste plads.
Denne aften er ikke som de andre, hvor der normalt er solister på scenen. I aften er der generalforsamling, fællessange, konkurrence og åben scene. Vi er over 60 denne aften og snakken går livligt. Formanden byder velkommen og takker rørt for det store fremmøde, som helt sikkert må skyldes, at ingen vil gå glip af en viseaften –” ikke engang generalforsamlingen”, som han siger.
Første sang er af Moses; ”Hyldest til visen”. Han skriver nogle fantastiske tekster - man bliver helt misundelig.
Snart er generalforsamlingen i gang. Torben dirigerer os sikkert og myndigt. Formanden beretter om et spændende år 2015 med mange sjove og anderledes temaer. Jeg, undertegnede, har hørt fra flere visevenner, at det bare bliver bedre og bedre...
I 2015 har der været mange ud af foreningen- oplevelser. Flere af dem har givet gode penge til vores forening. Det, fortæller kassereren, har næsten kunnet dække indkøb af lydudstyr.
Det meddeles at prisen for mad til viseaftenerne sættes op med én tier, så det nu koster 60 kr. Kontingent er uændret.
Ved aftenens valg genvælges hele bestyrelsen, revisor- og suppleant såvel som praktiske medhjælpere.
Herefter følger lidt om program 2016, i hvert fald så meget som bestyrelsen har fået planlagt. Det kan helt sikkert læses et andet sted.
Så er det tid til snitter. Nogle herlige fristende stykker, flot pyntet, og man bliver mødt af den karakteristiske blandede duft af æg, rejer, peberrod, ristede løg og syltede agurker. Efter de første mundfulde bliver der igen snakket ved alle bordene. Stemningen stiger og måske også promillerne.
Da den sidste bid er nydt. Ryddes der hurtigt af og så er det quiz-tid. Det er en udfordring for de små grå.
Pianisten spiller et par vers af nogle viser, og så konkurrerer vi mod de andre borde om at finde planter og dyr gemt i verselinjerne. En rigtig sjov quiz, selvom den er hundesvær. Selvfølgelig er der nogle nørder, der kender teksterne bedre end mig! De ”gætter” 39 af 42 mulige og indkasserer den flotte præmie, en pose familieguf, som vi får lov til at smage. Ellers byder aftenen på kaffe og flødeboller. Et sødt lille punktum efter snitterne.
I aften er der ”åben scene” og Kirsten synger dejligt om ”længsel mod vår”. Søren går ”på scenen” og synger sin egen kærlighedsvise til Marie. Og det er den selvsamme aften, han har meldt sig ind. For Søren, det var flot. Aftenen slutter med en masse fællessange. Der er mange gode forslag, og alle synger godt med. Hvor er det dejligt at synge sammen. Per slutter med at sige tak for i aften og takker for bestyrelsens genvalg.
Vi afslutter af med de sædvanlige to sange. Sådan skal det være! Mens man synger føler man et særligt fællesskab med de andre i lokalet. Pianisten spiller den sidste akkord, og man bliver helt rørt, og det går op for én, at nu, er det igen slut på en dejlig viseaften. Vi tager afsked med hinanden ”Godnat og på gensyn – lev vel”.
Men, men aftenen er ikke slut for alle. Der skal lige ryddes af bordene, pengene tælles op, de tomme flasker samles sammen og de fulde (flasker) skal i kælderen. Som altid tager vi lige en godnatøl eller –vand,før vi skilles. Her bliver der sagt mange ”vise” ord og der kommer nye idéer, men de bliver ikke en del af denne beretning.
Jeres udsendte medarbejder, Lotte Kragh, takker for en dejlig aften.
Besøg fra VVHorsens den 26. februar.
Klik for flere billeder: www.visensvenner-kjellerup.dk/billeder/besoeg-af-vvhorsens2016/
Det blev en herlig viseaften med besøg af 6 dygtige sangere og musikere fra Visens venner i Horsens. De 6 solister var Elsebeth, Marina, Jørgen, formand Ib og to forhenværende formænd: Suzanne og Elly.
Elly startede med at synge en vise om Gertrud, der som 45-årig enke debuterer som guitarspiller, men har visse problemer med at få plads til guitaren. Både denne vise og hendes viser om barnebarnet, der bliver prikken over i'et, og om kvinden, der "ku tænke sig en mand, der både vil og navnlig kan" blev fremført med charme.
Marina sang Benny Andersens Vennesang, der jo er dejlig som fællessang, men fint at få indholdet fremhævet, som det bliver i en solovise, Hun sang også om, hvor stille, der bliver i verden, når vi er væk og kom ind som en mand, der kun har tre tænder - "de andre har Knud slået ud".
Suzanne lavede en meget flot fremførelse af PH's "Jeg ku bli noget så 1-2-3" - et udstyrsnummer med temperament. Også en fin vise om klovnen, der tuder, når næsen og sminken kommer af, og en stærk udgave af Benny Andersens "Hymne til natten" som en fin kommentar til miljøpolitikken.
Elsebeth lavede en elegant udgave af "Du gamle måne", iført en flot, hvid lang kjole - så hun var efter traditionen i kjole og hvidt. I første omgang optrådte hun som en mere folkelig figur, Liva Weels kokkepige, der priser oma margarine i "Lad det boble, boble, boble", og senere sang hun om at tænde lyset i stjerner på vej.
Jørgen sang "Underdrejet". vindersangen fra Spil Dansk Dagen i 2005 og gav den hele armen i Klaus Rifbjergs "Mor" fra Poeten og Lillemor.
Den beskedne Ib var kun med i to viser - først sang han en vise om hr. Jensen, der falder nøgen ned fra altanen og ender med at have ild i røven, og senere kommenterede han sammen med Jørgen det tilstedeværende publikum - "det var sgu for dårligt".
Under Horsens' to afdelinger havde Bent Lenius nok at gøre med både at styre lyden og anbringe lydudstyr på de kvindeligmedvirkende.
Også pianisten havde nok at gøre...
Vores egne Lotte, Karsten og Jens Ole lavede en fin tredje afdeling. Lotte sang et par flotte viser, Anne Linnets "Tusind stykker" og Sebastians "Vårvise". Karsten havde valgt to stærke PH-viser, "Sagtn den" med de mange ord og "Bare glid". Jens Ole sang Carl-Erik Sørensens "Det haster ikk" med en særlig hilsen til daværende fødevareminister Eva Kiær Hansen samt "Der er sol i hver eneste bajer"
En dejlig aften med fin visesang både af gæster og egne.
Per Mark
I Kjellerup sang de Kjellerup,Linnet,Larsen,Hausgaard,Sebastian,Rifbjerg med flere
Visens Venner i Kjellerup har et dejligt , oplagt og lydhør publikum. Et glimt ud over den trofaste skare, bekræfter en god aften.
Solisterne: Kirsten Hansen Jørgen Sonne Ida Scheibel
Lotte Kragh Birthe Kragelund Vagn Kragelund
Eddy Würtz Urolige uskarpe Bent Kragh ved klaveret og Bent Lenius styrede lyden
Kjellerup synger Kjellerup
Jeg synes, referater skal handle om, hvordan viserne bliver sunget - ikke om, hvad der bliver sunget. Men jeg er for tæt på solisterne til, at jeg ønsker at fremhæve nogen for andre, så referatet bliver nok bare en opremsning:
Kl. 19.03 er alle 62 tilmeldte kommet til stede, og vi starter med at synge Septembersang. Aftenens visevært, Jens Ole, byder velkommer - specielt til nye medlemmer. Første solist er Kirsten, der lader Niels Hausgårds tanker komme frem: Er de fleste også de bedste? Så fortæller Jørgen med kim Larsens hjælp om hospitalsskibet "Jutlandia" og om Koreakrigen. Efter at have jongleret med nodestativet giver Ida og Kim Larsen en hyldest til "de smukke unge mennesker" - en hyldest til medlemmerne?
Vagn og Birthe sang også en sang med tekst af Kim Larsen, hvor vennerne bliver bedt om at komme igen på et bedre tidspunkt. Så var det Lottes og Sebastians tur til at fortælle om ydre ro og indre uro i "Stille før storm". Vagn erklærer, at han holder af Niels Hausgårds viser, men savner den tone, der var over dem i 70'erne, da de blev skrevet på vendelbomål, så han sang om sømanden, der tænker tilbage på de gode, gamle dage på havet. Og så sluttede vi 1. afdeling med Eddy, der sang Thomas Kjellerups "Vi kom fra det hav", hvor det at forstå et søkort symboliserer at leve livet.
Efter smørrebrød og snak sang Kirsten med Thomas Kjellerups ord en flot hyldest til Thorben, og Jørgen solede sig i "masser af succes", selv om natten bringer andre tanker. Ida fløj af sted med Klaus Rifbjergs duer - dog ikke i flok. Birthe sang Bjarne Jes Hansens "Farfars sang" om gamle dage, da sang og musik kunne samle familien. Så tog vi igen til søs med Lottes og Sebastians "Fuld af nattens stjerner", og Lotte sang titelmelodien fra "Klinkevals" - hun behøver ikke sceneborde for at komme højt op. Vagn og Kim Larsen kiggede 100 år frem, hvor der måske stadig er prikker på en polka. Eddy holdt sig til Th. Kjellerup og havde behov for at bevæge sig og rejse. Hun sang om foreningens medlemmer: "Folk, jeg kender og holder af".
Efter kaffen og Moses' sang om hunde vov'ede Jens Ole at gå videre med 3. afdeling, Det smukke vejr denne septemberaften inspirerede Kirsten til at synge Anne Linnets "Forårsdag", så "alt det, vi har grædt igennem livet, det svinder på en forårsdag. Jørgen bragte en hyldest til Susan Himmelblå, og Ida fortsatte med "Danas have" om vores dejlige lille land og de bedste mennesker i verden. Birthe sang "Ved siden af mig" med Vagn ved sin side. Lotte sang "I Danmark er jeg født" på Sebastians melodi, og efter at 3. afdeling startede med "Forårsdag", sang Vagn nu Hausgårds "Maries efterår" om Marie, der var dejlig som ung, men nu er smuk. Eddy rundede solistafdelingen i "Kjellerup synger Kjellerup" af med at synge "Vi ses i morgen igen".
Mange af sangene var korte, så linjerne blev på pop-maner gentaget nogle gange. Det fik mig til at tænke på Piet Heins gruk "Undskyld, jeg kan ikke gøre for det - men jeg synes, vers skal være korte - Hvis De synes, vers skal være lange - kan De gentage mine et par gange".
Efter at solister samt 2xBent var blevet hyldet på scenen, sang vi en del fællessange efter medlemmernes forslag, og aftenen sluttede med Thomas Kjellerups "Stilfærdigt farvel"
Per.
Benny Andersen var opskriften på en herlig viseaften
Benny Andersens tekster kunne bringe smilet frem på et veloplagt vise publikum.
Også vores pianist og visesangere var i hopla
Ordene som skvalderkål, vort muddersmål, og hvad der var godt til stegte ål og brand og bål, ja så føltes timerne så korte, for der har jo altid været somethink rotten!
Tænk, Rosalina fik en ekstra pude bag sin nakke.
Og nu kunne alle ikke vente mere, for Nina kom nøgen ud og så lige derefter var kaffen klar...
Referat af: Inge-Lise Isaksen
En aften med Benny Andersen kan kun gi glæde.
Ulla gik på scenen med hilsen til foråret, senere en hymne til natten, fremført med vanlig sødme.
Den danske sommer fik en opsang af Tove. Senere fik hun udsigt med kikkert , hvor hun fik øje på Uwimana, en pige i Afrika med en optimistisk fortælling.
Rosalina var lagt i hænderne på Jens Ole, (og der lå hun godt) - jeg fornemmer de samme hænder kan være både blide og ru, men aldrig i ro.
Bien og blomsten fik Karsten lov at lære os om. Så var der Svantes drikkevise, som Karsten gav en slingrende fortolkning af . Om der var jord under hans negle da han sang skvalderkål blues tror jeg næppe.
Der var et fint filmklip fra en gammel film med blandt andre Benny Andersen og 2 skuespillere - et godt indslag.
Per var med vanlig sikker stil på scenen med Årstiderne og en dramatisk fortolkning af Svantes svanesang. Skabssvenskere - et digt, som Per tog sig af. Til slut den vandrette vise.
Hanne havde et godt indslag med muddermålet, derefter gik hun storkøbs amok i sangen stormagasinet . Hymne til skørheden var det sidste nummer, fremført med sikker hånd af Hanne.
Svantes lykkelige dag blev smukt sunget af et mini udvalg af Midtjysk kor.
Ulla var den sidste på scenen med en sang om en sang, en smuk afslutning.
Man gik hjem og var glad i låget.
Så syng da Danmark lad hjertet tale...
Yogaøvelser og fællessang...
Vores veloplagte kordirigent Bent, indledte Spil Dansk aftenen med yogaøvelser, åndedræt og stemmetræning. Spil Dansk aftenen i Mosaikken. samlede et stort antal sangglade gæster.
Referat fra Spil Dansk aften i Mosaikken.
Dejlig, dejlig stemning her, og aldrig før er der mødt så mange op til et ” Syng Dansk” arrangement, sagde Jens Ole i sin velkomst. Ulla havde købt chips, Poul vin og øl, Eddy og Lotte styrer aftenens gang med blid hånd. Det er jo dejligt.
Bent varmede os op, både stemmerne og vore kroppe.Så var vi igang.
Det med at nogle personer har udvalgt nogle sange, der betyder noget specielt ,netop for dem er, en rigtig god ide. Dels kommer vi vidt omkring i højskolesangbogen og får samtidig nogle, til tider, ret følsomme beretninger.
Når vi havde sangtime med lærer Olsen fra min skoletid i Tvede, lagde han skoletimerne i sidste time. Når vi således opfyldte af stemningsbilleder fra f.eks. “Der dukker af disen min fædrende jord” var det nemt at se, det vi lige havde sunget om i den vrimlende natur lige omkring os, fortalte Anders Thorhauge.
Således kom den ene lille beretning efter den anden.
Flot, flot korsang med en meget veloplagt Bent Kragh.
Fællesskab og det at være Dansk. Vi har i Danmark et unikt fællesskab og en fælles opfattelse af det at være dansk. Vi har en tillidskultur som også præger os som folk i dag.
Spørgsmålet om hvad det vil sige at være et folk, har måske fået en ny relevans. Ebbe Kløvedal skrev i 1994 denne sang: “Danskere findes i mange modeller og stadig kommer der nye til”.
Er vi et folk når det virkelig gælder?
Sådan en aften, føles sammenholdet under alle omstændigheder stærkt.
Fra det høje “ Under stjernerne på himlen, til den sang som Anna havde valgt, “ Jeg ejer både mark og eng” , ud fra at hun har tilhørt bondeslægt i flere generationer.
Derudover hørte / lærte jeg for mit vedkommende 3 for mig nye sang. Bla. “ Nu er den skønne dag forbi”
og det er den så - lige pludselig -
En dejlig, dejlig aften.
OBS. Til formandens orientering( som jo var fraværende, pga. besøg hos et barnebarn ) , var der fællessang med ikke mindre end 660 personer, denne aften i Mosaikken. Deraf 570 radiotransmitterede korstemmer + 90 deltagere til “ Spil Dansk aften".
Ret fedt! Ref. Mona Pedersen
Ribensteg og snapse der skulle hapses til historien af Storm P.
Lotte og Bent Kragh havde indstuderet spillestykket om den skønne Rosamunde med Ida, Hanne, Finn, Jens Ole og Eddy som aktører.
Der blev hygget og grint så brillerne duggede, gættet musikalske jule quiz og sunget herlige julesange.
Juleafslutning den 25. november.
76 af vore medlemmer var mødt op til denne juleafslutning - en del i meget god tid. Vi skulle starte med sild, som blev sat ind på de enkelte borde, så allerede efter velkomst og en fællessang gik Jens Ole og Per i gang med at sælge snaps. Aftenens visevært, Tove, havde bestemt, at deltagerne skulle have information om julens traditioner og baggrunden for dem, så hun gik i gang med at fortælle, mens snapsesalget foregik. Snapsen og skålsangene satte hurtigt stemningen i vejret, så "vi ku sagtens være glade", og det var vi.
Derefter var der høflig og venlig (ellers var det jeres egen skyld) selvbetjening ved bordet med julemad. Der var lækre ting på julebordet, men Julesylten og Mors Andesteg måtte vi nøjes med at synge om til Lars Kanits tekst. Under spisningen sang vi en del af de dejlige sange fra det specielle julesanghefte, og igen forsynede viseværten os med god og nyttig viden - denne gang om grød og brød, julesylte, juletræer og julegaver. Informationen var afpasset efter julesangene.
Der er efterhånden blevet tradition for, at formanden læser en julehistorie. Det skete også i år, selv om Storm P.'s "Lige undsluppet" ikke havde meget med julen at gøre. Efter endnu et par julesange sang vi "Se, hvilken morgenstund", og derefter var kaffen klar.
Så var vi klar til en anden tradition: Julekonkurrencen. Bent spillede forskellige julemelodier, hvortil der var knyttet spørgsmål af vidt forskellig art - komponister, indhold i teksten, julekalendere o.m.a. Der var tale om en holdkonkurrence med 4-5 mands hold, og som sædvanlig gik deltagerne op i konkurrencen, og der var mange rigtige svar.
Efter endnu et par fællessange var det tid til opførelsen af operaen "Rosamunde" med Lotte som instruktør og Finn, Eddy, Ida, Hanne og ikke mindst Jens Ole (Rosamunde) som ivrige aktører. Så vidt jeg kunne følge med, endte stykket lykkeligt.
Fra solhvervsfesten i Norden og saturnaliafesten i Rom førte viseværten os via "Jul i Jelling" frem til den moderne jul, og aftenen sluttede med, at vi sammen (uden skriftlig tekst) sang "Dejlig er Jorden".
Endnu engang en dejlig afslutning på et år i Visens Venner.
Ref.: Per.
Visevennerne trodsede indsættelse af ny præsident i USA, VV-Håndbold og X-faktor.
Der var fyldt godt op i AL-Huset til årets første viseaften
Med Vejle var gæst og så blev der visefest
Vi fik takket og der blev sunget, grint og snakket...
Årets første viseaften havde lokket godt 80 medlemmer til, på trods af konkurrence fra TV med håndbold, indsættelse af USA's nye præsident og X-faktor. Der var store forventninger til at høre gæsterne fra Visens Venner i Vejle, og det levede de til fulde op til.
Tove Mark, aftenens visevært, havde valgt Moses' "Lad os samles om at nynne et par strofer" som indledningssang, inden Visevennerne fra Vejle tog fat på aftenens første afdeling. De havde sammensat et fint program med kendte og mindre kendte viser, der blev fremragende fremført til dejligt akkompagnement af Signy.
Lena lagde for med dansk tekst til Chaplins "Smile". Visen om ligbærerlauget tog Erling sig af. Bende var simpelthen frøken Blom i "Nævningen", og Per havde en hyldest til sin kone. Elsebeth sang Tove Ditlevsens digt om "Mit hjertes café. "Når skyggerne bli'r lange" blev sunget af Lene og Per, og Erling sluttede første afdeling med Bent Lomholts vise om "Yngvar"
Efter en lille spisepause sang Bende om problemer med hunde, så derfor holder hun kat. Elsebeth sang smukt i bedste Lulu Ziegler stil ”Den sidste turist i Europa”. ”Lad mig se på verden som et lille barn” sang Per. Lena sang en vidunderlige Edith Piaff- vise på dansk: ”Til dig”. ”Slankevisen” fik Erling til lettere at glide ned med musik af Mozart. Bende, med tics, var konen, der starter med at slå sin direktør med flere ihjel.
Tove takkede vejlefolkene for deres dejlige, alsidige program.
I tredje afdeling tog lokale visesangere over. Per sang Henrik H. Lunds ”Nu går det godt” om farfar, der foretrækker det søde liv i Helvede frem for plejehjemmet. Jens Ole havde også problemer med plejehjem, men det var på grund af peddigrørsfletning.
Lotte sang om Bo og hans forkerte valg. Tove sang om den skændige kone og undertegnede kiggede indenfor i ”Vandkunstens” lille cafe. Vi blev som altid akkompagneret af vores dygtige pianist Bent Kragh.
Det blev en rigtig dejlig viseaften med et opmærksomt, lydhørt publikum og med fin servicering af vores dygtige, praktiske ”piger” i køkkenet.
Ulla
Se flere billeder klik her:
www.visensvenner-kjellerup.dk/billeder/januar2017/
Fireogtres Visevenner deltog i generalforsamlingen
Hos Visens Venner i Kjellerup er der god tradition i at deltage ved den årlige generalforsamling og formanden Per Mark strålede også af begejstring over det store fremmøde...
Efter generalforsamlingen, var der kamp mellem bordene i den store gætteleg, "Gæt sangen". Fra vores visesanghæfte, havdeTove Mark fundet listige tekster frem, som godt kunne volde lidt hovedbrud. Der var flødeboller til det bedste bord. Her ses vinderbordet, med de virkelig skrappe, der kunne gætte det hele.
Efter gætteleg med masser af fællessange, var der fri scene. Her ses Ida og Bent der i en flot duet sang Halleluja af Leonard Cohen
Søren Birkbak i hans fortolkning af sin Marie...
Bent Lenius med sin forførende hårpisk i nakken knipser akkorden...
Referat af generalforsamling den 24. februar 2017
Per Mark bød velkommen og glædede sig over det flotte fremmøde.
Den første fællessang, Nyhavnsnætter, havde en direkte rød tråd til digteren Sigfred Pedersen, som var ophavsmanden til foreningen Visens Venner.
Generalforsamling.
Karsten blev valgt som dirigent.
Formandens beretning:
Per Mark kunne berette årets visearrangementer som blev afholdt i AL-huset.
Der blev berettet om besøg af Visens Venner fra Horsens og Vejle. Tema aftener med viser om mænd og kvinder, en aften med viser af Thomas Kjellerup, Kim Larsen, Niels Hausgaard m.fl. Viseaften med Benny Andersen.
Spil Dansk dagen med Midtjysk kor og årets sidste viseaften indeholdte den traditionelle juleafslutning.
Af sommerkoncerter kunne nævnes Brædstrup Camping og Hjarbæk Havn.
Optræden andre steder:
Tove, Per med Ebba Kyed som akkompagnatør hos Visens Venner i Vejle.
Lotte, Bent, Tove og Per optrådte ved arrangement i Silkeborg i forbindelse med indsamling til SOS Børnebyerne.
Ulla, Lotte, Bent, Tove og Per optrådte ved havnefest ved Kvols havn. De samme optrådte ved visekoncert i forbindelse med festugen i Århus.
Lotte, Bent, Tove og jeg optrådte for VVHjørring.
Jens Ole, Bent, Tove og Per optrådte for Skals Seniorklub.
Benny Andersen kabaretholdet optræder på Rosenteatret i Århus i forbindelse med Kulturhovedstad 2017.
Regionalmøde og landsmøde
Regionalmøde i Randens med Ulla og Tove som delegerede. Landsmøde i Horsens med Jens Ole og Per som delegerede.
I årets løb har der været 4 møder under det østjyske visesamarbejde Ulla, Poul, Tove og Per deltog.
Af Visekurser og visetræf deltog føgende:
Visetræf i Vendsyssel - Lotte, Bent, Kirsten, Thorben, Hanne, Tove og Per.
Musikkursus på Uldum højskole - Hanne, Tove og Per.
visekursus på Ryslinge højskole - Mona, Jens Ole, Birthe og Vagn.
Økonomi:
Ulla fremlagde regnskabet med overskud på 6000 kroner som blev godkendt. Kontingent forblev uændret med 100 kroner pr. medlem.
Valg:
Bestyrelse, revisor + revisorsuppleant og praktisk udvalg blev genvalgt.
Karsten modtog som dirigent en flaske rødvin.
Jens Ole